Uppdatering 2019-03-15:

Samtida med butiken i bilden ovan fanns grammofonbolaget Frog Music, också mycket olönsamt. En av produktionerna var vinyl-LPn Mönsterås Blues Band ÅREN BARA GÅR, utgiven 1981. Titeln blev extra passande eftersom den knappt alls distribuerades. På sistone har dock denna raritet uppmärksammats här och där.

Ett restlager har nu flutit upp och den som vill ha ett sprillans nytt, ospelat exemplar kan sätta över 250kr till Swish 0705771391 eller klicka på Donate-knappen längst ner på sidan och betala med kort eller PayPal så skickar jag.

--------------------------------------------------------------------------

Uppdatering 2017-12-18:

Nya mätningar på andra exemplar av OA51.LE2 överraskade lite. Se artikeln om OA51.

Det finns nu utmärkt snygga universalkort att bygga filter på, utvecklade av Jangö Teknik AB, som säljs av HifiKit. De är skräddarsydda för OD11, OA12 och OA14 och kan användas för alla de filter jag visar scheman för på denna sajt för de modellerna.

Därmed åtar jag mig nu att bygga filter för alla dessa kombinationer - SC165/B65/Satori med MT20/T22 i OD11/OA12/OA14. Se respektive sida!

Carlssonhögtalare

Under sjuttiotalet, mycket ung, drev jag egen firma som bestod i service och bygge av orkester- och studioelektronik, samt efter ett par år också en hifibutik. Bilden ovan är från 1974 - Sonab, AR, B&W, JBL, Quad, Harman/Kardon, Revox, Thorens... Det hela höll hög nördnivå och låg lönsamhetsnivå.

Märkligt att konstatera är att de apparater som syns i denna butik låter minst lika bra som det man nu hittar i en hifibutik, drygt 40 år senare.

Butiken i Nybro, och efter min tid också i Kalmar råkade finnas under Sonabs storhetstid och höll stora delar av Sonabs sortiment. Nu, årtionden senare är det ju uppenbart att Sonabs högtalare har ett bestående värde och kan renoveras till häpnadsväckande kvalitetsnivå.

På dessa sidor har jag sammanställt information om högtalarna, mätningar jag gjort på dem, och råd om uppgraderingar och renoveringar. Allt i Stig Carlssons anda, tänker jag mig. "Innan det mäter bra är det ingen idé att ens lyssna" lär han ha sagt och det håller jag med om. Hoppas det kan vara till någon nytta.

Denna Carlssons anda finns också skäl att missionera för lite. Hifi-branschen har degenererats på ett tragiskt sätt till att numera helt ansluta sig till den faktaresistens och rena kunskapsförakt som också syns på andra håll. Det värsta är att kunderna följt efter. För den hifi-intresserade finns skäl att sluta umgås med andra hifi-intresserade, sluta läsa hifi-tidskrifter, sluta läsa/skriva på forum, sluta gå på mässor och sluta gå till butiker. Det pratas huvudsakligen rent strunt nästan överallt.

Istället vill jag i all blygsamhet rekommendera den FAQ som nås via menyn Artiklar ovan, för att därefter se Floyd Toole förklara vad saken egentligen gäller genom att se AES Damn Lies Workshop. Med en medelmåttig nivå av naturvetenskaplig allmänbildning och en tids egna studier kan man få en helt annan kunskap om ljudåtergivning än den gängse. De allra flesta väljer tyvärr att inte göra det, utan bara prata på i nattmössan.

PS. Jag får ofta frågor om OA5, OA4 och V1, varför finns ingen info om dem här? Det enkla svaret är att de inte är särskilt intressanta, varken tekniskt, historiskt eller ljudmässigt som renoveringsobjekt. Det återspeglas också i att de inte har något särskilt värde i pengar. De låter, men inte särskilt bra. Jag är överens med Carlsson, som kallade dem "ungdomssynder".

Sjuttiotal

Broschyrbild, från OD11 till OA2212.

Att mäta är att veta

På Carlssons tid var det en stark tradition att göra ingenjörskonst av ljudåtergivningsproblemet, en inställning som numera i hög grad ersatts av diverse hokuspokusteorier. Här är hans mätutrustning så som den efterlämnades 1997.
Foto Lars-Göran Hedström

Portabel studio 1975

Egentillverkad mixer, två Revox A77/38cm och Yamaha NS1000. Samt någon pilsner...

Mixern byggdes av modulkort som kan vara intressanta för den som vill bygga eller experimentera med egen ljudelektronik. Jag har ett surpluslager av sådana kort som jag gärna säljer. Se här.

Om du skulle finna någon så användbar information på dessa sidor att du tycker den har ett värde i pengar är det bara att klicka på knappen. Inget händer dock förrän man därefter fyller i belopp och bekräftar med kontokort eller PayPal-konto. Det går också att swisha till 0705771391. Då ber jag att få tacka och lovar att handla mätutrustning för pengarna!